Ara / Search This Blog

Thursday, April 12, 2012

Diyafram

Diyafram, fotoğrafta bize alan derinliği kontrolü sağlayan bir mekanizmadır. Alan derinliği, net yaptığımız objenin arkasında ve önünde kalan alan demektir. Diyafram, bu alanın ne kadar net veya bulanık olacağına karar verir. Fotoğraf makinaları üzerinde A (Nikon) veya Av (Canon) konumunda yapılan çekimler, diyafram öncelikli çekimlerdir. Diyafram, makina üzerinde f2.8, f8, f11 gibi gösterilir. Objektifine göre değişmekle birlikte, f1.4 değerinden f22 değerine kadar değişmektedir.

Diyafram değeri büyüdükçe alan derinliği artar. Yani net yaptığımız objenin ard alanı ve ön alanı da net çıkar. Örneğin f16 ile çekilen bir fotoğrafta heryer net çıkar. Bu durumda diyafram kısıktır.

Diyafram değeri küçüldükçe alan derinliği azalır. Yani net yaptığımız objenin ard alanı ve ön alanı da bulanık çıkar. Örneğin f2.8 ile çekilen bir fotoğrafta net yaptığımız obje dışında heryer bulanık çıkar. Bu durumda diyafram açıktır.



Diyafram değeri ile oynanarak, ard alan hakkında vermek istediğimiz bilgi belirlenir. Ard alan bizim için ne kadar önemliyse, o kadar çok bilgi vermek isteriz ve diyaframı kısarız. Aynı şekilde, ard alan bizim için ne kadar önemsizse, o kadar az bilgi vermek isteriz ve diyaframı açarız.


 
Açık diyafram, ilgi merkezini ön plana çıkartmaya yarar. Fotoğrafa üç boyutlu etkisi bir diğer deyişle derinlik kazandırır.

Açık diyafram ile çekilen fotoğraflara örnekler

Copyright © 2012 Mehmet Yalhı

Copyright © 2012 Mehmet Yalhı


Kısık diyafram ile çekilen fotoğraflara örnekler

Copyright © 2012 Mehmet Yalhı

Copyright © 2012 Mehmet Yalhı




2 comments:

  1. Super bilgiler.. Tesekkurler paylasim icin Mehmet :) Takipde kaliyorum..Senden aldigim ve bana son derece yardimi olan dersler sonrasi edinecegim her yeni bilgi bana cok daha faydali olacak. Sevgiler - Hulya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beğenin için teşekkür ederim Hülya... sevgiler.

      Işığın bol olsun :-)

      Delete