Ara / Search This Blog

Thursday, January 31, 2013

Farklı Odak Uzaklıkları ile Farklı Kadrajlar

Bugün amatör fotoğrafçıların birçoğu, profesyonellerin neden birden fazla objektif taşıdığını merak eder. Bunun nedeni, farklı objektiflerle farklı çekimler yapılabilmesidir. Örneğin bir geniş açı objektif birçok objeyi kadrajın içerisine dahil ederken, objeleri kendinden uzaklaştırır. Objeleri kendimize yakınlaştırmak istediğimizde ise zoom objektiflere ihtiyaç duyarız. Özetle, geniş açı objektifle yaptığımızı zoom ile, zoom ile yaptığımızı geniş açı objektif ile yapamayız. Her objektifin bu anlamda kendine özgü özellikleri ve aynı zamanda artı ve eksileri vardır.

Farklı objektiflerle yapabileceğimiz şeylerden bir tanesi de, ard alanın belirlenmesidir. Aşağıdaki fotoğrafa baktığımızda, farklı objektiflerle veya farklı odak uzaklıkları ile yapılan çekimde, model birebir aynı ebatta kadraja dahil edilmesine rağmen, arda alan farklılık göstermektedir. Farklı objektifler kullanarak veya farklı odak uzaklıkları kullanarak arda alan hakkında daha çok bilgi veya daha az bilgi verebiliriz. Odak uzaklığımız azaldıkça (ör: 16mm.) arda alan daha fazla kadraj içerisine dahil olurken, odak uzaklığımız arttığında, (ör: 200mm.) arda alan daha az kadraj içerisine dahil olacaktır.



Örneğin, Paris'te Eyfel Kulesi önünde fotoğraf çektirdiğinizi düşünün. Elbette ki bu karede ard alanda Eyfel Kulesi'nin olmasını isteyeceksiniz. Bu durumda örneğin 28mm. gibi daha küçük bir odak uzaklığı tercih etmeniz gerekebilir. Bir başka örnekte ise, arka fonda istenmeyen çöp yığını, bir grup kalabalık veya sizinle ilgisi olmayan reklam panolarının olduğunu varsayın. Bu durumda ard alandaki istenmeyen cisimlerden kurtulmak için olabildiğince büyük odak uzaklığı (ör: 150mm.) kullanarak fotoğrafı çekmeniz gerekecektir.

Özetle, odak uzaklığı sadece ilgi merkezinize yaklaşmak veya uzaklaşmak için değil, ard alandaki objeleri kadraja dahil etmek veya onlardan kurtulmak için kullanır. Aşağıda bir başka örnek, farklı odak uzaklığı kullanılarak ilgi merkezi değişmeden, ard alanın nasıl değişebileceğini göstermektedir.

Önemli not: Portre çekimlerinde odak uzaklığı azaldıkça (özellikle 50mm.'nin altında), istenmeyen deformasyonlar meydana geleceği için, aşağıdaki örnekteki gibi kişiler farklı görünürler.


No comments:

Post a Comment