Ara / Search This Blog

Tuesday, November 27, 2012

Fotoğraf Makinelerinde Poz Ayarı

Fotoğraf makinelerinin üzerinde, sağdaki fotoğrafta göreceğiniz gibi bir "+/-" düğmesi bulunmaktadır. Bu düğme ne işe yarar? Üzerindeki matematiksel sembolden de anlaşılacağı üzere, elbetteki "birşeyi" arttırmaya veya azaltmaya yaramaktadır. Bu "şey" bizim pozlama değerimizdir. Bir başka deyişle, "+/-" düğmesi, çektiğimiz fotoğrafın ne kadar karanlık veya aydınlık olmasını ayarlayabildiğimiz bir düğmedir.

Bir örnekle anlatalım:

Fotoğraf makineleri, fabrika ayarlarında "0" pozlama değerindedir. Yani gördüğü herşeyi bizim gördüğünüz gözle pozlamakta ve fotoğraflamaktadır. Ancak bazı durumlarda fotoğrafımızın daha aydınlık (veya karanlık) olmasını isteyebiliriz. Örneğin; aşağıdaki fotoğraftaki Noel Baba biblosunu fotoğrafladığımızı düşünelim. Makinemizin fabrika ayarlarında, yani pozlama değeri "0"da iken fotoğrafı çektiğimizde, soldaki karedeki gibi bir sonuç elde ederiz.

Yani karanlık bir sonuç. Bunun nedeni, kadrajda ışık alan bölgelerin, ışık almayan bölgelere oranla daha fazla olmasıdır. Makineler bir anlamda insan gözü gibi çalışır. Yani karşıdan fazla ışık geldiğinde "gözlerini kısar". Doğal olarak da sonuç karanlık çıkar. Böyle bir sonuçla karşılaştığımızda yapmamız gereken, makinemizin pozlama değerini yeteri kadar arttırmaktır. Bu her makinede değişmekle birlikte, genelde "+/-" pozlama düğmesine basılı tutarak bir başka dairesel düğmenin çevirilmesi şeklinde ayarlanır. (Bkz. makinenizin kullanma kılavuzu). Yandaki örnekte pozlama değeri +2 olarak değiştirilmiş ve fotoğraf yeniden çekilerek sağdaki sonuç elde edilmiştir.

Dikkat edecek olursak, Noel Baba'mız gayet anlaşılır şekilde çıkmakla birlikte, bu sefer de arka fon ile ilgili detaylar kaybolmuştur. Bu aşamada kendimize şu soruyu sormalıyız: "Benim için hangi objenin aydınlanması (veya daha doğru pozlanması) önemli?" Pozlama değerini bu sorumuzun cevabına göre belirlemeli ve fotoğrafı buna göre çekmeliyiz.

Pozlama konusunu anlamak için, farklı poz değerlerinde aynı kadrajlı fotoğraflar çekin, sonuçlar size herşeyi anlatacaktır. Aşağıda "az pozlanmış" ve "fazla pozlanmış" fotoğraflara örnekler bulacaksınız.

Az pozlanmış fotoğrafa örnek
Az pozlanmış fotoğrafa örnek
Fazla pozlanmış fotoğrafa örnek

Fazla pozlanmış fotoğrafa örnek


No comments:

Post a Comment