Ara / Search This Blog

Saturday, February 9, 2013

Histogram

Fotoğraf makinamızın histogram bölümüne girdiğimizde, karşımıza aşağıdaki gibi bir grafik çıkar. Bu grafiğin anlamını çoğumuz önemsememiş olabiliriz. Veya bazılarımıza gereğinden fazla detay gelmiş olabilir ve hiç merak etmemiş olabilir.



Aslında bu grafik bize fotoğrafımız hakkında önemli bilgiler vermektedir. Histogram, çekilen fotoğrafa ait koyu ve açık tonların miktarını bildiren bir grafiktir. "Buna neden ihtiyacımız var ki?" diye düşünebilirsiniz. Özellikle profesyonel fotoğrafçılar çoğu zaman histogramdan aldıkları bilgiye göre pozlama ayarlarını yaparlar. Histogram, bir anlamda sizin çıplak gözle göremediğiniz bilgileri grafiksel olarak size aktaran önemli bir araçtır.

Şöyle ki:
Şekil-1
Şekil-1'deki histogram grafiği üzerinde soldan sağa doğru gördüğünüz yatay alan, fotoğrafa ait tonları ifade eder. En sol taraf, siyahtan başlayarak en koyu tonları, en sağ taraf ise, beyazdan başlayarak en açık tonları ifade eder. Soldan sağa doğru gidildikçe, tonlar da siyahtan beyaza doğru değişkenlik gösterir. Grafik üzerindeki dikey alan ise bize bu tonların piksel sayısını, yani bir başka deyişle miktarını gösterir.

Şekil-2'deki grafiği örnek alacak olursak, bu grafiğe ait fotoğraf hakkında fotoğrafı görmeden bile, koyu tonların açık tonlara göre daha fazla olduğu yorumunu yapabiliriz. Hatta bu fotoğrafta hiç beyaz pikselin olmadığını da açık bir şekilde anlamaktayız.


Şekil-2

Aşağıda, fotoğrafıyla birlikte görünen bir başka histogram örneğine göz atalım. Burada histograma baktığımızda koyu tonların neredeyse olmadığını, ancak açık tonların bir hayli fazla olduğunu söylüyor bize. Nitekim, fotoğrafa baktığımızda da bunu belirgin bir şekilde farkedebiliyoruz.




Histogramın bize sağladığı en önemli fayda şudur aslında. Özellikle çok güneşli havalarda LCD ekranımız bizi çektiğimiz fotoğraf konusunda yanıltır. Fotoğrafın doğru pozlanıp pozlanmadığını anlamak için LCD ekrana bakmamız yeterli olmaz ve bu durumda imdadımıza histogram yetişir. Aşağıdaki örnekte göreceğiniz gibi, histogram grafiğinin ağırlıklı olarak sola (yani koyu tonlara) yaslanmış olduğunu gözlemlerseniz, fotoğrafınız büyük olasılıkla az pozlanmış demektir. Tam tersi, histogram grafiğinin ağırlıklı olarak sağa (yani açık tonlara) yaslanmış olduğunu gözlemlerseniz, fotoğrafınız büyük olasılıkla fazla pozlanmış demektir. Her iki durumda da, doğru pozlamayı elde etmek için, makinemizin poz telafisi düğmesi ile gerekli ayarı yapmak suretiyle, doğru pozlamayı, yani histogramın eşit dağıldığı (ortadaki fotoğraf) şartı sağlamamız gerekmektedir.


1 comment:

  1. Yazılarınızın kısa ve çok tekniğe kaçmadan hızlı öğretici bir seviyede olması çok hoş. Teşekkürler.

    Benim asıl hobim plastik modeller ancak amatör olarak Nikon D80 ile fotoğraf çekimi ile de iştigal ediyorum. Özellikle çoğu modellerimin fotoğrafını çekerken makinayı kavrayabilme adına kendimi geliştirdiğimi düşünüyorum. Halen tam çözemediğim yerler var gibi. Zamanla halledeceğim umarım.

    http://buyuluruzgar.blogspot.com/

    ReplyDelete