Ara / Search This Blog

Friday, February 8, 2013

Şimşek Fotoğrafı Çekme Teknikleri

Mehmet Yalhı Photography

Bir çoğumuz şimşeklerin çaktığı gökyüzünü fotoğraflamak istemişizdir. Ve hatta şimşeğin çakış anını yakalamak için defalarca deklanşöre basmışızdır ancak bir türlü istediğimiz sonucu alamamışızdır. Bu yazıda çok hızlıca şimşek fotoğrafı çekme hilesinden bahsedeceğim sizlere.

Öncelikle, şimşek fotoğrafı için şimşeği yaklamaya çalışmamalısınız. Şimek sizin kurduğunuz "tuzağa" kendi düşmeli. Nasıl mı?

Mehmet Yalhı Photography


Şekil-1

  1. Şimşeğin yoğun olarak çaktığı bölgeyi tespit edin.
  2. Bu bölgeye doğru tripdonuzu kurun ve makinenizi yerleştirin.
  3. Kadrajınızı biraz geniş tutun ki, beklenmedik yerde şimşek çakması durumunda kaçırmayın. Sonradan gereksiz yerleri nazıl olsa kesip atabilirsiniz.
  4. Objektifinizin netliğini sonsuza getirin. Bunun için objektifiniz üzerindeki netlik halkasını sonsuz işaretini görünceye kadar çevirmeniz yeterli olacaktır. (Bkz. Şekil-1)
  5. Fotoğraf makinenizi manuel moda getirin.
  6. Dİyafram değerinizi f/5.6 veya f/4 olacak şekilde ayarlayın.
  7. Pozlama süresini makinenizin elverdiği en uzun pozlamaya getirin. Bu genellikle 30sn.'dir. Eğer varsa kablo deklanşör kullanın, bu durumda çok daha uzun pozlama yapabilirsiniz.
  8. Makinenizi timer (zamanlayıcı) moduna getirin. Bu işlem, deklanşöre basarken makinenizin titremesini önleyecektir. (Bkz. Şekil-2)
  9. Şimşeğin çakmasını bekleyin ve iki şimşek arasındaki süreyi kontrol edin. Şimşek çaktıktan sonra kabaca bu süre kadar bekleyin ve deklanşöre basın.
  10. Makineniz 30sn. süre ile çekim yapacaktır. Bu süre içinde şimşek çakması durumunda onu yakaladınız demektir. Çakmazsa 30sn. sonra tekrar deklanşöre basıp yine bekleyin.
  11. Taa ki şimşek sizin "tuzağınıza" düşünceye dek.
Şekil-2

Notlar:
  • Eğer sonuç beklediğinizden fazla karanlık çıkarsa, diyafram değerinizi küçültün. Veya tam tersi, fazla aydınlık çıkarsa, diyafram değerinizi kısın. Bu şekilde ideal ışığı yakalayıncaya kadar diyafram değeri ile oynayabilirsiniz.
  • Kadrajınıza sadece gökyüzünü değil, ortamla ilgili konuları da dahil etmeyi unutmayın.
  • Sabırlı olun, ilk denemenizde başarılı olamayabilirsiniz.

Aşağıda çeşitli fotoğrafçıların yaptığı çekimlerden oluşan birkaç örnek size ilham vermek için yeterli olacaktır.








1 comment: