Ara / Search This Blog

Sunday, February 3, 2013

Makinemiz Neye Göre Pozlama Yapar

Bazen çektiğimiz fotoğrafların, olması gerekenden daha karanlık veya daha aydınlık olduğunu görürüz. Bunun nedeni, makinemizin kadrajın oransal olarak ışık değeri yüksek alana göre pozlama yapmasıdır.

Bunu şöyle açıklayalım:
Fotoğraf makinesinin vizöründen baktığımızda, aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşırız.


Bu pencerenin oransal olarak ışık değeri yüksek alan, makinemizin pozlama yapmaya karar verdiği alandır. Aşağıdaki örnekteki gibi, koyu alanlar (ışığın az olduğu) daha çoğunluktaysa, makinemiz koyu alana göre pozlama yapacaktır. Yani bu alandaki her obje doğru pozlanmış olacak, dışında kalan objeler fazla pozlanmış olacak demektir.


Aşağıdaki örnekteki gibi, açık alanlar (ışığın fazla olduğu) daha çoğunluktaysa, makinemiz açık alana göre pozlama yapacaktır. Yani bu alandaki her obje doğru pozlanmış olacak, dışında kalan objeler az pozlanmış olacak demektir.


Aşağıda canlı 2 örnek görüyoruz. Tavşanın fotoğrafını çekmek istediğimizde fotoğraf koyu çıkacaktır. Bunun sebebi, kadraja dahil edilen açık (ışığı fazla) alanların daha fazla olmasıdır. Makine bu durumda açık bölgelere göre pozlama yapmış ve diğer alanlar (tavşanın bulunduğu bölge) koyu pozlanmıştır.


Bir başka örnekte de bisiklet sürücüsü tamamen koyu çıkmıştır. Bunun sebebi yine kadraja dahil edilen ışıklı alanın koyu alana göre fazla olmasıdır. Makine bu durumda da ışıklı alana göre pozlama yapmış, bisiklet sürücüsü tamamen koyu (silüet) çıkmıştır.

Bu durum ters ışık fotoğrafı çekmek istediğimizde lehimize çalışan bir durumdur. Aşağıdaki örnek ters ışık fotoğrafçılığına güzel bir örnektir. Ancak bisiklete binen kişi bir arkadaşımız olsaydı ve biz onu görünütlemek istiyor olsaydık, bu durumda arkadaşımızı görebilmek için kadrajı bisiklet ve arkadaşımızın vücudu ile doldurmamız, yani koyu alanları fazlalaştırmamız gerekecekti.




No comments:

Post a Comment