Ara / Search This Blog

Friday, December 6, 2013

Odak uzaklığının ve ilgi merkezine olan mesafemizin sonuca etkileri

Öncelikle odak uzaklığından bahsedelim. Odak uzaklığı; objektifin optik merkezi ile sensör arasındaki mesafedir. Odak uzaklığı azaldıkça görüş açımız genişler, objeler bizden uzaklaşır, odak uzaklığı fazlalaştıkça görüş açımız daralır, objeler bize daha çok yaklaşır.

Daha basit bir dille anlatacak olursak; zoom objektifimizi 24mm. gibi bir değere getirdiğimizde açımız genişler, 100mm. gibi bir değere getirdiğimizde açımız daralır. İki odak uzaklığı arasındaki farklılık sadece geniş açıya sahip olmamızdan ibaret değildir. Geniş açıya sahip olduğunuz odak uzaklığında aynı zamanda ilgi merkezinizin arkasında kalan objeler de sizden uzaklaşır. Eğer ilgi merkezinizin arkasında objeler kadraja dahil etmek istemediğiniz objeler ise, kullanmanız gereken yöntem, kısa bir odak uzaklığı ile (Ör: 16mm.) ilgi merkezinize olabildiğince yaklaşmanız olacaktır. Tam tersi bir durum söz konusu ise, yani ilgi merkezinin arkasındaki objelerin kadrajda daha yakın durmasını arzu ediyorsanız, bu durumda ilgi merkezine uzak bir noktadan, zoom yaparak, daha uzun bir odak uzaklığı ile (ör: 200mm.) çekim yapmanız gerekmektedir.

Aşağıdaki örnek fotoğrafta, aynı modele farklı uzaklıklardan ve farklı odak uzaklıkları ile yapılan çekimleri gözlemleyebilirsiniz. Modelin arkasındaki fonun, odak uzaklığı ile nasıl farklılaştığını rahatlıkla farkedebiliriz.




1 comment:

  1. Örneklendirmeler güzel olmuş gerçekten, bence ankara düğün fotoğrafçısı olarak hizmet veriyorum. Web sitem: http://gokhan-polat.com

    ReplyDelete