Ara / Search This Blog

Friday, May 4, 2012

Neden SLR (Single Lens Reflect) ?

Objektifi değişen fotoğraf makinalarına bugün SLR denir. SLR'nin birebir sözlük anlamı Tek Mercekli Yansıtma olarak geçmektedir. Durup düşündüğünüzde neden tek mercekli yani tek objektifli denilmiş diye içinizden geçirebilirsiniz. Sebebi, eskiden fotoğraf makinalarının TLR olarak üretilmesiydi. Yani Twin Lens Reflect = İkiz Mercekli Yansıtma.

Aşağıda gördüğümüz TLR tipi makinalarda, yukarıdaki lens netlik yapmak için, aşağıdaki lens de imajın film üzerinde oluşması içindir.


SLR tipi makinalarda bir adet objektif kullanılmaktadır. SLR tipi makinaların avantajı, farklı odak uzaklıklarına sahip objektiflerin değişimli olarak kullanılabilmesidir. Örneğin 14mm. odak uzaklıklı bir objektif ile geniş açı çekimler yapabilirken, 200mm. odak uzaklıklı bir objektif takarak uzaktaki objeleri kendimize yaklaştırabiliriz.

Odak uzaklığı ne kadar fazla olursa (Ör: 300mm.), o kadar zoom yapabiliriz, bir başka deyişle, uzaktaki objeleri o kadar fazla kendimize yaklaştırabiliriz demektir. Fazla odak uzaklığı bize zoom avantajı getirirken, görüş açımızı daraltır. Ozak uzaklığı az olan bir objektif ile de (Ör: 14mm.) görüş açımız genişlerken, objeler bizden uzaklaşır.

Odak uzaklıkları ve objektifler hakkında detaylı bilgiler bir sonraki blog yazımda daha ayrıntılı açıklanacaktır.

No comments:

Post a Comment