Ara / Search This Blog

Saturday, May 5, 2012

Objektifler ve kullanım amaçları

Objektifler kullanım amaçlarına ve ihtiyaca göre farklılık gösterirler. Geniş açı objektiflerden, tele objektiflere kadar en genel objektif çeşitleri ve odak uzaklıkları aşağıdaki gibidir.

Odak Uzaklığı
<20mm.               : Süper geniç açı objektifler
24mm. - 35mm.   : Geniş açı objektifler
50mm.                : Normal objektifler
60mm. - 150mm. : Makro objektifler
80mm. - 300mm. : Tele objektifler
>300mm.             : Süper tele objektifler

Objektifler 2 ana bölüme ayrılırlar (Bkz. Fotoğraf - 1):
  1. Zoom objektifler (Odak uzaklığı değişebilen objektifler)
  2. Sabit odak uzaklıklı objektifler
Zoom objektiflerle, objektif üzerindeki halka sayesinde, konumunuzu değiştirmeden objeleri kendinize yakınlaştırabilir veya uzaklaştırabilirsiniz. Sabit odak uzaklıklı objektifler ile objeye yakınlaşmak veya uzaklaşmak için kendiniz hareket etmek durumunda kalırsınız. Sabit odak uzaklıklı objektifler, zoom objektiflere göre her zaman daha keskin ve iyi sonuç verirler. Ancak günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, bu fark belirgin olmaktan çıkmıştır.

Fotoğraf - 1

Objektif üzerinde gördüğünüz "mm" ile ifade edilen değer odak uzaklığı, 1:2.8 (1:2.8=f/2.8) gibi ifade edilen değer de objektifin alabileceği maksimum diyafram açıklığıdır. Fotoğraf 2'de objektifte iki adet diyafram değeri olmasının sebebi, objektif 28mm. odak uzaklığına getirildiğinde f/3.5 diyafram değerini alabilmesi, 300mm. odak uzaklığına getirildiğinde de en küçük, f/5.6 diyafram değerini alabilmesindendir.

Fotoğraf - 2

Geniş açı objektif
Geniş açı objektifler:
Bu objektiflerin kullanım amacı, daha fazla objeyi ve görüntüyü kadrajın içine alabilmektir. Genellikle dar mekanlarda kullanım için tercih edilirler. Geniş açı objektifler merkezden kenarlara doğru objeleri deforme (şeklini bozar) ederler (Bkz. Fotoğraf - 3). Geniş açı objektiflerin fiziksel görünümleri dışbükey optik şeklindedir. Bu sebepten dolayıdır ki, çoğu geniş açı objektife filtre takılamaz.
Fotoğraf - 3

Normal objektifler:
Normal objektif

Bu objektifler genelde insan gözünün gördüğü açıya sahip objektiflerdir. Bu objektifler, portre çekiminin yanı sıra, doğa, güncel yaşam gibi konuları fotoğraflamak maksadıyla kullanılırlar (Bkz. Fotoğraf - 4). Genellikle 50mm. gibi sabit odaklı objektiflerdir, bu nedenle keskinlik bakımından birçok objektiften daha iyi performans sergilerler. Aynı zamanda diyafram açıklığı olarak da f/1.4 gibi değerlere kadar düşme özelliğine sahiptirler. Bu da, çok düşük ışık koşullarında net fotoğraflar çekmemizi sağlar.

Fotoğraf - 4 

Makro objektifler:
Makro objektif
Bu objektiflerin amacı yakın plan fotoğraf çekmektir. Makro objektiflerin en önemli özelliği, objelere diğer objektiflerden daha fazla yaklaşabiliyor olmanızdır. Bu sayede çok daha yakın plan fotoğrafları çekme şansına sahip olursunuz. Bu objektifler genellikle çiçek, böcek v.b. (Bkz. Fotoğraf - 5) her türlü detay çekimi için kullanılır. Portre çekimlerinde de makro objektifler oldukça başarılıdır. Makro objektifler 60mm., 105mm., 150mm. gibi sabit odak uzaklıklı olurlar. Bu nedenle keskinlikleri yüksektir.

Fotoğraf - 5

Tele objektifler:
Tele objektif
Bu objektiflerin amacı uzaktaki objeleri daha yakından çekebilmektir. Odak uzaklığı büyüdükçe, yakınlaştırma oranı artar. Örneğin, 300mm. bir tele objektif, 200mm. bir tele objektiften %50 daha fazla yakınlaştırarak fotoğraf çekme imkanı sağlar. Özellikle kuş, vahşi yaşam ve portre fotoğrafçılığında tercih edilirler (Bkz. Fotoğraf - 6). Fotoğraflarda daha keskin netice alabilmek için tercihen tripod ile kullanılırlar.

Fotoğraf - 6

No comments:

Post a Comment