Ara / Search This Blog

Sunday, May 20, 2012

Odak Uzaklığı

Objektifin optik merkezi ile sensör arasındaki mesafeye odak uzaklığı denir. Odak uzaklığı objektif üzerinde aşağdaki gibi "mm" cinsinden gösterilir.


Odak uzaklığı değeri küçüldükçe, objektifin görüş açısı genişler, odak açısı büyüdükçe, objektifin görüş açısı daralır, zoom özelliği artar. Soldaki rakam, objektifin düşebileceği en küçük odak uzaklığını gösterir. Sağdaki rakam ise, objektifin çıkabileceği en yüksek zoom değerini gösterir. 50mm. altındaki değerler geniş açıyı ifade eder. 50mm. üzerindeki değerler de zoom özelliğini ifade eder.

Örneğin; 28-300mm bir objektif, 28-200mm bir objektife göre 1/3 oranında daha fazla zoom yapabilir demektir. Aynı şekilde, 28-200mm. bir objektif, 55-200mm. bir objektife göre yaklaşık iki katı kadar daha geniş açılı çekim yapabilir demektir.

Odak uzaklığının sağında görünen 1:3.5-5.6 değeri, odak uzaklığına bağlı olarak kullanabileceğiniz maksimum diyafram açıklıklarını gösterir. Yukarıdaki örnekte, objektifi 28mm.'ye getirdiğinizde, diyafram değerinizi f/3.5'e kadar açabilirsiniz demektir. Aynı şekilde, odak uzaklığınızı 300mm.'ye getirdiğinizde, diyafram değerinizi f/5.6'ya kadar açabilirsiniz demektir.



Aşağıdaki video, prensip olarak objektifinizin nasıl netleme yaptığını göstermektedir. Videoda görünen beyaz satıh sensörünüzü temsil eder, mercek ise objektifinizin optik merkezini temsil eder.



No comments:

Post a Comment