Ara / Search This Blog

Tuesday, November 13, 2012

SLR Fotoğraf Makinelerinde Otofokus (Otomatik Netleme) Mantığı

SLR makinelerin çoğu "pasif otofokus" mantığı ile çalışır.

Pasif otofokus; sensörün, koyu tonlar ile açık tonlar arasındaki kontrast değerini ölçmesidir.

Bu özetle şu demektir:

Bugün her SLR fotoğraf makinesinde bir otofokus noktasını gösteren, vizörden baktığımızda çoğunlukla kırmızı renkte olan bir noktacık vardır. Bu noktacık, sizin nereye fokus/net yapmak istediğinizi belirler. Noktacığı hangi objenin üzerine denk getirirseniz makineniz o bölgeye fokus, yani net yapar. Yeni teknoloji birçok SLR makine, bu noktacığı bir düğme/buton vasıtasıyla istediğiniz obje üzerine kaydırma olanağı sunmaktadır.



Otofokus, makinanın deklanşörüne hafifçe basılarak yapılır. Makine  otofokus yaptıktan sonra deklanşöre basmaya devam edilir ve çekim tamamlanır. Makinenin fokus/net yapabilmesi için kırmızı noktanın mutlaka bir doku, renk geçişi, v.b. bölgeye denk gelmesi gerekir. Kırmızı noktanın denk geldiği bölgede eğer koyu tonlar ile açık tonlar arasında bir geçiş söz konusu değil ise, makine netleme yapmayacaktır.



Bunu şöyle test edebilirsiniz:

Düz beyaz bir dosya kağıdını alın. Makinenizle kadrajı kağıt ile tam dolu olacak şekilde, kağıdı fotoğraflamaya çalışın. Beyaz kağıt üzerinde hiçbir doku olmadığından, makine netleme yapamayacaktır. Aynı testi kağıt üzerine bir çarpı işareti koyarak tekrar deneyin. Koyduğunuz çarpı işaretine net yapmaya çalıştığınızda, sorunsuz bir şekilde fotoğrafı çekebildiğinizi göreceksiniz.

Makineniz, güncel hayatta bazen netleme yapmakta zorlanabilir. Bu anlar genellikle ışığın yetersiz olduğu veya herhangi bir dokuya netleme yapmadığınız anlardır. Işık yetersiz ise, yukarıda bahsettiğimiz koyu ve açık tonlar arası kontrast yeteri kadar oluşmayacaktır. Bu nedenle netleme yapmak zorlaşacaktır. Aynı şekilde, örneğin; düz renk kırmızı t-shirt giymiş bir kişinin, sadece t-shirt'ine netleme yapmaya çalıştığınızda benzer sorunla karşılaşabilirsiniz. Bir başka örnek te portre çekimi için verilebilir. Portre çekimlerinde de, yüzün ten bölgesine değil, göz bölgesine netleme yapmak, otofokus işlemini hızlandıracaktır.


Bu, SLR makinenizin kalitesiz veya arızalı olduğunu göstermez. Otofokus mantığını yeterince kavradığınızda, bu sorunu çok daha seyrek yaşayacaksınız. Birkaç test yapın, neden sonuç ilişkisini daha iyi kuracaksınız.


No comments:

Post a Comment